Dark Light

Isolatieplaten

Bij het isoleren van huizen of gebouwen worden meestal isolatieplaten gebruikt, vaak voor thermische isolatie (warmte) zodat warmte beter vast wordt gehouden, dat is goed voor de portemonnee en voor het klimaat. Of om vocht buiten ‘de deur’ te houden. Maar soms ook voor geluidsisolatie, bijvoorbeeld tegen geluidsoverlast. Er zijn verschillende soorten isolatieplaten die voor verschillende plekken toepasbaar zijn, zoals bijvoorbeeld dak-, vloer-, muur- en houtskeletbouwisolatie. Maar welke isolatieplaat kun je het beste gebruiken en waarom?

Welke Isolatieplaten bestaan er?

Het is uiterst belangrijk dat je het juiste materiaal kiest en ze op de goede manier plaatst, omdat niet iedere isolatieplaat geschikt is voor iedere isolatieklus. De meest gebruikte isolatieplaten zijn glaswol, steenwol en EPS. Deze isolatieplaten zijn geschikt voor dak-, vloer-, spouwmuur- en gevelisolatie. Steenwol – ook wel rotswol genoemd – is een stuk duurder dan glaswol. Beide minerale wollen zijn brandwerend. Glaswol heeft een betere isolatiewaarde dan steenwol, maar kan irriteren en heeft een slechtere geluidsisolatie. EPS isolatieplaten zijn wat lastiger te bevestigen dan glas- en steenwol, maar verweert niet en heeft een hoge isolatiewaarde. Deze platen worden ook wel piepschuimplaten genoemd.

Dak-, vloer- en muurisolatie

Veelgebruikte isolatieplaten voor dakisolatie zijn EPS , PIR of vlas. PIR isolatieplaten bestaan uit hard kunststofschuim, heeft een hoge isolatiewaarde en is aantrekkelijk geprijsd. Vlas is duurzaam en milieuvriendelijk en kan voor meerdere toepassingen gebruikt worden omdat het zowel binnen als buiten geschikt is. Voor (spouw-)muurisolatie zijn glaswol, EPS en PUR vooral populair. Bij vloerisolatie wordt vaak EPS, PIR, of XPS gebruikt. XPS is zeer geschikt als je last hebt van vocht onder de vloer vanwege zijn vochtwerende eigenschappen. PIR heeft daarentegen hogere isolatiewaardes.

Isolatieplaten kopen bij Sleiderink

Nu je weet welke isolatieplaten geschikt zijn voor jouw klus, kun je op bij Sleiderink Bouwmaterialen terecht voor een ruim aanbod in isolatieplaten. Naast ons ruime assortiment bieden wij graag hulp aan bij het kiezen van de juiste isolatieplaat. 

Related Posts