Dark Light

Veel mensen zijn eraan verslaafd. En nee, dan hebben we het niet over roken, alcohol of drugs. We hebben het hier over suiker. Steeds meer mensen kampen met een suikerverslaving en kunnen niet meer zonder suiker. Omdat suikers in veel verschillende producten zitten en vaak ook nog eens extra worden toegevoegd, is het niet zo gek eigenlijk dat meer en meer mensen continu hunkeren naar suiker en suikerrijke producten. Een verslaving aan suiker kan nare consequenties hebben, zoals overgewicht en diabetes. Wil je graag minder suiker eten? Lees dan even onderstaande blog want hierin geven wij vier tips om van die suikerverslaving af te komen.

Probeer inzicht te krijgen in hoeveel suiker je dagelijks binnenkrijgt

Weet jij hoeveel suiker je dagelijks binnenkrijgt? Nee? Dan ben je zeker niet de enige! Er zijn maar weinig mensen die een voedingsdagboek bijhouden (de mensen die dat om gezondheidsredenen moeten doen daargelaten). Toch is het bijhouden van een voedingsdagboek een hele goede eerste stap om van je suikerverslaving af te komen. Om minder suiker te kunnen eten moet je immers wel weten hoeveel suiker je precies binnenkrijgt. Houd dit in het begin dagelijks bij.

Lees het etiket voordat je een bepaald voedingsmiddel koopt

Veel producten bevatten toegevoegde suikers zonder dat jij dit doorhebt. Ons advies is dan ook om eerst het etiket te lezen voordat je een bepaald voedingsmiddel koopt. Op het etiket staan niet alleen de ingrediënten vermeld, maar ook de voedingswaarden. Hier kun je precies zien hoeveel suiker er per 100 gram of per portie in het product zit. Probeer producten met toegevoegde suikers zoveel mogelijk te vermijden. Handig weetje: de ingrediënten staan in volgorde van hoeveelheid op het etiket. Oftewel, van het ingrediënt dat vooraan het rijtje staat zit er het meeste in het product en van het ingrediënt dat helemaal achteraan staat het minste.

Verkies koken met verse ingrediënten boven kant-en-klare maaltijden en fastfood

Een kant-en-klare maaltijd of fastfood kan een hele mooie uitkomst zijn wanneer je geen zin of tijd hebt om zelf te koken. Toch doe je er goed aan om zoveel mogelijk zelf je maaltijden te bereiden. Maak hierbij het liefst gebruik van verse ingrediënten. In kant-en-klare maaltijden en fastfood zitten vaak meer suikers en geraffineerde koolhydraten dan je denkt.

Overweeg de ‘low sugar’ of ‘no sugar’ variant indien deze verkrijgbaar is

Gelukkig zijn er vandaag de dag steeds meer alternatieven voor suikerrijke producten te koop. Een mooi voorbeeld daarvan is frisdrank. Naast de ‘normale’ frisdrank mét suiker, kun je tegenwoordig ook kiezen voor ‘low sugar’ of ‘no sugar’ varianten. In deze frisdranken zijn de toegevoegde suikers vervangen door zoetstoffen. Ben je op zoek naar wat gezondere suikervervangers, bijvoorbeeld voor in de koffie of thee? Neem dan eens een kijkje op de website van Vehgroshop. Hier vind je een zeer ruim assortiment aan plantaardige zoetstoffen en zoetstoffen van biologische oorsprong.

Related Posts